Recepten

Zoute karamel

Inmiddels heb ik een bijnaam: Caroline, oh, die van de zoute karamel! 

"Het lekkerste toetje ooit!" "Wil je met me trouwen?" Zomaar wat opmerkingen van mensen die het aten. 

En nu dus ook voor jou te maken. Het is een recept waar je even handigheid in moet krijgen. Maar als je het eenmaal onder de knie hebt is het relatief snel gemaakt. Een mooie bijkomstigheid is dat de taart/koek zich heel goed laat invriezen en ook heel snel ontdooit. Dus altijd handig om in huis te hebben bij onverwacht bezoek of voor een lekker verwenmomentje. Je kunt 'm in z'n geheel in de vriezer doen, want je kunt 'm gemakkelijk (en ook heel strak!) snijden als 'ie bevroren is. 

Deze hoeveelheid is voor een bak/brownievorm van 22x22 cm. Bekleed de bodem met een op maat geknipt stukje bakpapier.

Verwarm de oven voor op 160 graden

Meng in een kom:

50 gram maismeel
50 gram havermeel
50 gram kokossuiker
1 volle theelepel wijnsteenbakpoeder
1/2 of een afgestreken theelepel zout (liever iets minder en dan na het mengen proeven, dan nu in 1x teveel)

Roer de droge ingredienten even door elkaar en voeg nu 60 gram gesmolten kokosolie toe. Je krijgt een beetje plakkerig, kruimelig deegje. Proef nu even of je genoeg zout proeft. Het is tenslotte zoute karamel. Evt. nog een snufje er bij.

Schep de kruimels in de bakvorm en strijk ze met de bolle kant van de lepel glad tot je een dunne en gelijkmatige laag hebt.

Zet in de oven en bak 11-13 minuten. De bodem is nu licht gekleurd en voelt nog wel wat zacht aan. Haal 'm uit de oven en laat afkoelen en hard worden. (Deze glutenvrije en geraffineerde suikervrije bodem kun je overigens ook heel goed gebruiken als bodem voor bv een cheesecake, waar je normaal gesproken koekjes en roomboter voor gebruikt. Vervang het zout dan voor een theelepel speculaaskruiden, gemberpoeder of ander lekker kruid.)

Maak nu de karamel laag in een blender/keukenmachine:

300 gram zachte medjoul dadels, ontpit
100 gram gesmolten kokosolie
100 gram kokosmelk uit blik (goed geschud,gemengd, evt. heel iets verwarmen, door het blik even in de nog warme oven te zetten)

Draai dit tot een gladde massa en strijk dit op de afgekoelde bodem.

Maak nu de chocolade laag:

Meng in een kom:

30 gram cacao
40 gram kokossuiker
50 gram gesmolten kokosolie

Voeg als laatste 50 gram kokosmelk toe en roer goed. Waarschijnlijk is het mengel nog niet mooi glad en willen de cacao en de olie nog niet goed mengen. Voeg nu steeds een klein beetje kokosmelk toe, roer goed met de spatel, net zo lang tot je een mooie gladde en glanzende massa hebt. 

Giet dit tot slot over de laag karamel en strijk mooi glad. Laat even afkoelen en dek af. 

Laat nu (min. 6 uur) hard worden in de koelkast.

Snijd voor  het serveren de randen los met een mesje en stort de taart op een plank. Draai om en snijd in stukjes. 

En nu genieten!

Tip: ik heb de dadels ook wel eens vervangen door vijgen. En dan bv. nog wat walnoten op de chocolade laag. Ook heel lekker! Dus leef je uit!

 

Zoute karamel