Recepten

Geroosterde bietjes en zoete aardappel

Bij 123 olé, een geweldige B&B in Girona werd ik verwend met zo ongelofelijk lekkere vegetarische maaltijden, gekookt door Begogna. En wat een geluk, ik mocht een kookworkshop bij haar volgen. We kookten veel heerlijkheden, en 1 recept wil ik graag met je delen. De combi met de Thaise vissaus is niet voor de hand liggend maar zo verrassend lekker! Simpel en zeer geschikt als je voor meerdere mensen moet koken.

Geroosterde zoete aardappel en rode biet salade met Thaise yoghurt dressing
Voor 6 personen

Verwarm de over voor op 180 graden.


Schil 4 grote bieten en 4 zoete aardappelen en snijd ze in vingerdikke plakjes. Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en strooi en wat (Himalaya)zout en chilivlokken over. Sprenkel er olijfolie over en zet in de oven tot ze gaar zijn (30-40 minuten).
Ze mogen nu afkoelen, ze worden lauw of koud gegeten.

Roer in een schaaltje 500 gram dikke Griekse yoghurt los met wat zout, een beetje olijfolie en het sap van een halve citroen en zet apart.

Hak voor de dressing 1 rode ui fijn en meng met 4 eetlepels Thaise vissaus, wat olijfolie, nog wat citroensap naar smaak en een fijngehakt bosje (platte) peterselie. Voor de liefhebber kun je ook nog wat knoflook en Jalopeno-peper toevoegen (maar zonder is het ook nog altijd heel lekker!)

Serveren
Verdeel het yoghurtmengsel over een grote platte schaal of een groot bord en leg de bieten en zoete aardappels op de yoghurt. Roer de dressing goed door er giet over de bieten en aardappels.
Bestrooi het geheel tot slot met geroosterde sesamzaadjes.

Geroosterde bietjes en zoete aardappel